niedziela, 16 listopada 2014

Udka (podudzia) po cygańsku

Na pewno nie wszyscy lubią mięso ze słodkim sosem. Mi takie połączenie bardzo odpowiada. Po raz pierwszy udka w śliwkowo-pomidorowym sosie jadłam u kuzynki, delikatnie zmodyfikowałam przepis i dziś się z Wami nim dziele. Ja tym razem użyłam podudzi, ale doskonale sprawdzą się podudzia lub tuszki.

potrzebne składniki:

5 udek lub 10 podudzi z kurczaka,
4 łyżki klarowanego masła,
1 cebula,
1 szklanka bulionu,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki brązowego cukru,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
pół szklanki powideł śliwkowych,
10 suszonych śliwek,
sól, pieprz, czerwona czubryca,ostra papryka,
olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Podudzia obsypujemy solą, pieprzem i czerwoną czubrycą i zostawiamy w lodówce na jakieś pół godziny.

Mięso smażymy na 3 łyżkach masła na złoty kolor.  Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Cebulę drobno siekamy i szklimy na reszcie masła, dodajemy koncentrat, ketchup, ocet balsamiczny,i powidła, doprawiamy solą, cukrem brązowym i ostrą papryką, następnie dolewamy bulion i ciągle mieszając zagotowujemy.

Powstałym sosem zalewamy mięso i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę







2 komentarze:

dziękuję za komentarz