Co jest najlepsze na długie, chłodne jesienne wieczory? Oczywiście dobra nalewka. Dziś mam dla Was dereniówkę.
potrzebne składniki:
1 kg dojrzałych owoców derenia,
1 kg cukru,
0,5 l spirytusu,
1 l wódki.
Owoce wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Zostawiamy na miesiąc w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu mieszamy. Po miesiącu odcedzamy owoce i zlewamy nalewę do butelek.
A skąd wziąć te owoce ?
OdpowiedzUsuńDereń rośnie na takich krzewach. Nie wiem czy można je kupić - pewne tak. Ja mam taki w ogródku.
UsuńJuż po dereniu! Był we wrześniu. Teraz to jeszcze berberys na krzakach.
OdpowiedzUsuńdokładnie był we wrześniu - najwyższy czas zlewać dereniówki :)
Usuń