poniedziałek, 3 listopada 2014

nalewka z derenia - dereniówka

Co jest najlepsze na długie, chłodne jesienne wieczory? Oczywiście dobra nalewka. Dziś mam dla Was dereniówkę.

potrzebne składniki:

1 kg dojrzałych owoców derenia,
1 kg cukru,
0,5 l spirytusu,
1 l wódki.

Owoce wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Zostawiamy na miesiąc w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu mieszamy. Po miesiącu odcedzamy owoce i zlewamy nalewę do butelek.




4 komentarze:

  1. A skąd wziąć te owoce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dereń rośnie na takich krzewach. Nie wiem czy można je kupić - pewne tak. Ja mam taki w ogródku.

      Usuń
  2. Już po dereniu! Był we wrześniu. Teraz to jeszcze berberys na krzakach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie był we wrześniu - najwyższy czas zlewać dereniówki :)

      Usuń

dziękuję za komentarz