Jakiś czas temu po raz pierwszy zrobiliśmy domowe gofry. Wyszły całkiem niezłe, prawie takie dobre jak ze Śnieżki (bo tak nazywała się ta kawiarnia).
potrzebne składniki (na 8 gofrów):
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
0,25 szklanki cukru,
0,25 szklanki oleju,
niepełna szklanka wody gazowanej,
spora szczypta soli.
Oddzielamy żółtka od białek, białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem, ciągle mieszając dodajemy, olej, wodę imąkę z proszkiem do pieczenia.
Do powstałej masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję.
Chochelką wylewany na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy 7 minut (nie otwieramy jej w trakcie!).
Uwielbiam gofry, takie domową są pyszne.
OdpowiedzUsuńAle nie ma to jak kupione podczas wakacji z budki z bitą śmietaną :)
ja właśnie za tyli z budki nie przepadam. Chyba mam gofrowego pecha, bo zazwyczaj trafiam na takie rozmiękłe, z syntetyczną bitą śmietaną.
UsuńGofrom zawsze mówię TAK :)
OdpowiedzUsuń3xTAK
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńdokładnie
Usuńsalt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
2LT2LZ