piątek, 22 sierpnia 2014

sałatka ogórkowa na słodko ostro, ogórki z miodem i chili

Zachciało mi się ogórków na słodko-ostro :) co z tego wyjdzie zobaczymy :)

potrzebne składniki:

2 kg ogórków,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku.

zalewa:

2 szklanki wody,
1/2 szlanki octu,
1,5 szklanki cukru,
4 spore łyżki miodu,
1/2 łyżeczki chili,
1 łyżka soli,
5 ziarenek pieprzu,
1 liść laurowy,
2 kulki ziela angielskiego,
olej.

Ogórki myjemy, szatkujemy, zasypujemy solą, zostawiamy na pół godziny. cebulę kroimy w piórka,czosnek w półplasterki.

Składniki zalewy łączymy, doprowadzamy do wrzenia.

Ogórki łączymy z cebulą, czosnkiem i zalewą gotujemy około 10 minut.

Wkładamy do słoików, na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry dnem.






3 komentarze:

  1. na tę ilość wody 1,5 szklanki cukru? to nie jakaś pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogorki puszcza sporo wody , zreszta chcialam zeby byly slosko ostro kwasne

      Usuń

dziękuję za komentarz