Zachciało mi się ogórków na słodko-ostro :) co z tego wyjdzie zobaczymy :)
potrzebne składniki:
2 kg ogórków,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku.
zalewa:
2 szklanki wody,
1/2 szlanki octu,
1,5 szklanki cukru,
4 spore łyżki miodu,
1/2 łyżeczki chili,
1 łyżka soli,
5 ziarenek pieprzu,
1 liść laurowy,
2 kulki ziela angielskiego,
olej.
Ogórki myjemy, szatkujemy, zasypujemy solą, zostawiamy na pół godziny. cebulę kroimy w piórka,czosnek w półplasterki.
Składniki zalewy łączymy, doprowadzamy do wrzenia.
Ogórki łączymy z cebulą, czosnkiem i zalewą gotujemy około 10 minut.
Wkładamy do słoików, na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry dnem.
odóeków?
OdpowiedzUsuńna tę ilość wody 1,5 szklanki cukru? to nie jakaś pomyłka?
OdpowiedzUsuńOgorki puszcza sporo wody , zreszta chcialam zeby byly slosko ostro kwasne
Usuń