Wiecie, że blogowi stuknęły 3 lata, 250 wpisów i ponad 500000 wejść? Z takiej okazji po prostu musi być tort!!
potrzebne składniki:
na biszkopt:
6 jajek,
3/4 szklanki mąko pszennej,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1,5 szklanki cukru,
2-3 łyżki kakao,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki wody,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
2-3 łyżki wody,
olejek migdałowy,
margaryna do natłuszczenia formy,
bułka tart do wysypania formy.
na krem:
2 budynie waniliowe,
3 szklanki mleka,
1 laska wanilii
2 łyżki cukru,
1,5 kostki margaryny,
1 szklanka cukru pudru,
sok z połowy cytryny,
1 kieliszek spirytusu.
dodatkowo:
duży słoik dżemu truskawkowo-porzeczkowego,
paczka podłużnych biszkoptów.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy.
Do żółtek dodajemy olej, wodę, ocet, kilka kropel olejku, a na końcu proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Do ubitego białka dodajemy mąkę z kakao i żółtka z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy a następnie wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy i dzielimy na 3 blaty.
2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, laskę wanilii przecinamy ją na pół, "wydrążamy" nasionka i dodajemy do mleka i gotujemy, w reszcie mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Kiedy kleko się zagotuje wyjmujemy laskę wanilii. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, studzimy.
Margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny i spirytus. dokładnie mieszamy.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem i 1/3 kremu, układamy na nim drugi blat posmarowany z obu stron dżemem, rozprowadzamy 1/3 kremu, przykładamy posmarowanym od spodu trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boli smarujemy resztą kremu. Boki oklejamy podłużnymi biszkoptami.
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńdzięki MartA :)
UsuńGratulacje! I mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogownia :)
OdpowiedzUsuńTort cudowny :)
dziękuję, mam nadzieję, że starczy mi wytrwałości :)
Usuń