sobota, 16 sierpnia 2014

tort czekoladowo-waniliowy

Wiecie, że blogowi stuknęły 3 lata, 250 wpisów i ponad 500000 wejść? Z takiej okazji po prostu musi być tort!!

potrzebne składniki:

na biszkopt:

6 jajek,
3/4 szklanki mąko pszennej,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1,5 szklanki cukru,
2-3 łyżki kakao,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki wody,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
2-3 łyżki wody,
olejek migdałowy,
margaryna do natłuszczenia formy,
bułka tart do wysypania formy.

na krem:

2 budynie waniliowe,
3 szklanki mleka,
1 laska wanilii
2 łyżki cukru,
1,5 kostki margaryny,
1 szklanka cukru pudru,
sok z połowy cytryny,
1 kieliszek spirytusu.

dodatkowo:

duży słoik dżemu truskawkowo-porzeczkowego,
paczka podłużnych biszkoptów.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy.

Do żółtek dodajemy olej, wodę, ocet, kilka kropel olejku, a na końcu proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Do ubitego białka dodajemy mąkę z kakao i żółtka z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy a następnie wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy,  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy i dzielimy na 3 blaty.

2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, laskę wanilii przecinamy ją na pół, "wydrążamy" nasionka i dodajemy do mleka i gotujemy, w reszcie mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Kiedy kleko się zagotuje wyjmujemy laskę wanilii. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu, studzimy.

Margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny i spirytus. dokładnie mieszamy.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem i 1/3 kremu, układamy na nim drugi blat posmarowany z obu stron dżemem, rozprowadzamy 1/3 kremu, przykładamy posmarowanym od spodu trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boli smarujemy resztą kremu. Boki oklejamy podłużnymi biszkoptami.




4 komentarze:

  1. Gratulacje! I mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogownia :)
    Tort cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, mam nadzieję, że starczy mi wytrwałości :)

      Usuń

dziękuję za komentarz