poniedziałek, 25 sierpnia 2014

szarlorka z kratką, jabłecznik, american pie...

Nie ma znaczenia jak to nazwać ważne, że wyszło pyyyszne!!
Oglądałam kilka odcinków Bosonogiej Contessy i wydawało mi się dziwne, że do kruchego ciasta nie dodaje jajek ani proszku do pieczenia. Ale wyszło świetne, kruchutkie, nie za słodkie idealne. Reszta to już moja inwencja.

potrzebne składniki:

150g  masła,
250g mąki pszennej,
3 łyżki cukru,
2 łyżki zimnej wody,
1 cukier waniliowy (w oryginalnym przepisie go nie było ale to fajny dodatek),
1 garść bułki tartej,
800 g jabłek,
100 g bązowego cukru,
1 łyżka masła,
1 łyżka soku z cytryny,
garść rodzynek,
garść żurawiny,
2 kieliszki żubrówki,
1 łyżeczka cynamonu.

Z mąki masła, cukru, cukru waniliowego i wody zagniatamy ciasto.  Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następni kroimy w spore plastry.

Rodzynki i żurawinę zalewamy żubrówką i zostawiamy na chwilę.

Do rondelka wkładamy masło, dodajemy jabłka, cukier, sok z cytryny, rodzynki i żurawinę z żubrówką. Chwilę podgrzewamy, jabłka powinny się podrażyć ale nie rozpaść.

Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Większą część wałkujemy i wylepiamy nią wytłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z włączoną górną grzałką.

Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinay z niego paseczki.


Podpieczony spód tarty osypujemy bułką tartą następnie wykładamy jabłka wykładamy jabłka, układamy kratkę, wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut ( ewentualnie 5-10 minut dłużej, wierzch tarty powinien być złoty a spód podpieczony). 








4 komentarze:

  1. ciasta z jabłkiem i cynamonem wielbię pod każdą postacią. najbardziej pasuje mi tutaj po prostu 'jabłecznik' :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj ja też :) kocham połączenie jabłek i cynamonu :)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)
    Zgadzam się - nazwa to zdecydowanie sprawa drugorzędna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę rustykalnie wygląda, ale zdecydowanie było pyszne :)

      Usuń

dziękuję za komentarz