środa, 18 lipca 2012

trochę inna cukinia faszerowana

Kto lubi cukinię ręka do góry!! Las rąk widzę!!
Bardzo lubię cukinię ale często miałam problem co zrobić z taką przerośniętą, która od czasu do czasu schowała się u mnie na działce. Znalazłam prostu i szybki sposób

Potrzebne składniki:

1 duża cukinia
500 g mięsa mielonego,
1 cebula,
100 g żółtego sera,
2-3 jajka,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka mąki,
1 łyżka oliwy lub oleju,
kostka rosołowa warzywna
sól, pieprz, ulubione zioła.

Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w plastry grubości 1,5 cm, następnie usuwamy pestki, uważająć aby nie uszkodzić warstwy miąższu. Tak przygotowaną cukinię obgotowujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej warzywnej.

W tym samym czasie na łyżce oleju przesmażamy cebulkę i mięso mielone, doprawiamy wg upodobań.

Cukinię układamy na wytłuszczonej blasze, w każdą dziurkę po wyciętych pestkach wkładamy mięso mielone, które potem posypujemy startym serem.

Jajka mieszamy ze śmietaną, mąką i przyprawami, wylewamy na blachę w "przerwy" między  krążkami cukinii.

Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni





2 komentarze:

  1. Taką dużą cukinię czasem po prostu kroję w plastry i podsmażam na oliwie z solą i pieprzem, jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czasem panieruję jak schabowe i też są pyszne

      Usuń

dziękuję za komentarz