Tak, wiem, zarzekałam się, że dziś cały dzień nic nie będę robiła poza leżeniem na kanapie przy wentylatorze, ale wyszłam do ogródka i znalazłam dwie piękne cukinie, a że miałam w lodówce paprykę i pomidory postanowiłam wyczarować leczo.
potrzebne składniki:
500 g kiełbasy śląskiej,
200 g boczku wędzonego,
1-2 średnie cukinie,
4-5 pomidory,
2-3 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
2 spore cebule,
2 ząbki czosnku,
tłuszcz do smażenia (niewiele, bo wytopi się z kiełbasy i boczku),
1 szklanka bulionu warzywnego
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, słodka papryka.
Kiełbasę kroimy w półplasterki a boczek w kostkę, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy.
Następnie dodajemy cebulę pokrojona grubą kostkę i paprykę
pokrojoną w średnie paseczki.
Kiedy papryka zmięknie dodajemy cukinię pokrojona w
kostkę i podlewamy rosołem.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy
pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy i dusimy około pół godziny od
czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając rosołem.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez
praskę, gotujemy jeszczechwilkę i gotowe :)
chodzi za mną leczo ostatnio, a Twoje zapowiada się przepysznie ;) Kusisz!!!
OdpowiedzUsuńkuszę, ale tylko troszeczkę...
Usuń