Jak robicie mizerię? słyszałam, że są osoby, które jadają ją na słodko, ja jednak wolę tradycyjną wersję.
potrzebne składniki:
4-5 ogórków,
spora szczypta soli,
5-6 łyżek śmietany.
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w cieniutkie plasterki.
Następnie obficie je solimy, zostawiamy na 30 min w chłodnym miejscu.
Ogórki odciskamy, odlewamy wodę, dodajemy śmietanę i mieszamy.
Ja dodaję szczyptę cukru do każdej, nawet wytrawnej surówki. Pogłębia to smak warzyw. A mizerię robię albo wytrawnie (sól i szczypta cukru) lub na słodko (cukier i szczypta soli) ;)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować z cukrem :)
UsuńJeszcze dużo pieprzu, cukier i trochę octu winnego i dla mnie bez śmietany! Do tego kurczak , mniam...
OdpowiedzUsuńz octem winnym nigdy nie jadłam, najwyższa pora spróbować
UsuńJa robię tak jak Ty :) Tylko nie odciskam ogórków, uwielbiam jak się zbierze dużo soku wymieszanego ze śmietaną i można tym polać ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńnigdy tak nie robiłam, najwyższy czas spróbować :)
Usuń