potrzebne składniki:
1 makrela wędzona,
1 cebula,
3 małe marchewki,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
0,5 woreczka ugorowanego ryżu,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
0,5 łyżeczki cukru,
pieprz, papryka wędzona słodka, słodka, papryka, ostra papryka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na grubej tarce.
Marchew z cebulą dusimy do miękkości na oleju. Można podlać wodą, żeby nie przypalić. Kiedy warzywa zmiękną a woda odparuje dodajmy cukier, ocet balsamiczny i przyprawy, smażymy chwilę, na końcu dodajemy koncentrat i jeszcze z minutę dusimy.
Dodajemy do ryżu i obranej, rozdrobnionej makreli.
Można zostawić n lodówce na kilka godzin lub jeść od razu :)
Ciekawy przepis, trzeba będzie sprawdzić :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam
Usuń