poniedziałek, 9 maja 2016

omlet z serem, szynką i szczypiorkiem

Jakiś czas temu kolega zaraził mnie miłością do omletów.  Dostałam od niego przepis na omlet na słodko, ale jak to ja troszkę go zmodyfikowałam (pod Marcina, który kręci nosem, gdy słyszy o potrawach "na słodko").

potrzebne składniki:

3 jajka,
3 łyżki mąki,
3 łyżeczki ostrego serowego sosu,
1/2 pęczka szczypiorku,
50 g żółtego sera startego na drobnej tarce,
3 plasterki szynki,
sól, pieprz, zielona czubrzyca,
masło do smażenia.

Szczypiorek i szynkę drobno siekamy.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka,  mąkę, sos serowy, 3/4 sera żółtego, szynki i szczypiorku, przyprawiamy. Delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.

Masło rozpuszczamy a patelni, Wylewamy na nią masę jajeczną i równo rozprowadzamy po całej powierzchni.  Kiedy spód się podsmaży delikatnie odwracamy na drugą stronę. Ja to robię za pomocą pokrywki. Delikatnie zsuwam na nią omlet, a następnie szybkim ruchem odwracam i jeszcze chwilę smażę.

Omlet zsuwamy na talerz, posypujemy serem szczypiorkiem i szynką (troszkę można zostawić), składamy na pół, posypujemy resztą sera i szczypiorku. Marcin polewa jeszcze pikantną salsą.













2 komentarze:

dziękuję za komentarz