poniedziałek, 28 września 2015

małże w białym winie

Dzisiaj pochwalę się daniem wykonanym przez mojego Męża. Pyszne małże w jeszcze lepszym, winno-śmietanowym sosie... Musicie spróbować.
Wybaczcie kiepskie zdjęcie, ale danie pachniało tak nieziemsko i kusiło, że nie mogłam się oprzeć i przed zjedzeniem zrobiłam tylko jedną szybką fotkę.

potrzebne składniki:

1 kg małży,
200 ml śmietany18%,
100 g masła,
300 ml białego wina,
1 biała cebula,
pół pęczka koperku,
pół pęczka pietruszki,
sól, pieprz, czosnek granulowany.

Małże dokładnie myjemy, te otwarte delikatne stukamy, jeśli się nie zamkną, znaczy, że są zepsute - wyrzucamy.

Cebulę szklimy na maśle. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy małże, następnie zalewamy je winem, Dusimy do momentu, aż małże się otworzą, dodajemy śmietanę, drobno posiekane koperek i pietruszkę, doprawiamy i dusimy jeszcze 5 minut.



6 komentarzy:

  1. Chyba bym mimo wszystko nie zdecydowała się spróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze bałam się spróbować małży, wydają się takie.. obrzydliwe. Może się mylę i spróbuje w końcu :)
    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Żona uwielbia małże ... ja nie bardzo ale nie chcąc robić jej przykrości czasem zajadam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż, każdy ma swój gust kulinarny, ja nie znoszę baraniny i jagnięciny :)

      Usuń

dziękuję za komentarz