Potrzebne składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki,
25g świeżych drożdży,
2/3 szklanki mleka (może też być pół na pół mleko i woda),
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczki przyprawy pomidory suszone z oregano i czosnkiem,
2-3 łyżki oliwy z oliwek.
na sos:
3 łyżki keczupu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka przyprawy pomidory suszone z bazylią i chili,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka octu balsamicznego.
ulubione dodatki:
ja zdobiłam pizzę z :
serem żółtym, mozarellą i oscypkiem,
szynką,
pomidorem i cebulką.
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, troszkę mąki i rozkruszone drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z solą, przyprawą, oliwą i rozczynem i zagniatamy. zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Keczup, koncentrat, cukier, przyprawę i ocet balsamiczny podgrzewamy, do momentu aż sos zgęstnieje, zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozkładamy na wytłuszczonej blasze, smarujemy sosem i układamy ulubione dodatki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz