czwartek, 3 września 2015

pizza na cienkim cieście

Zwykle robiłam pizzę na cieście grubym i puszystym, ale tym razem było inaczej. Zrobiłam na cienkim i ziołowym,wyszła pyszna jak z prawdziwej pizzerii.

Potrzebne składniki:

na ciasto:

2 szklanki mąki,
25g świeżych drożdży,
2/3 szklanki mleka (może też być pół na pół mleko i woda),
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczki przyprawy pomidory suszone z oregano i czosnkiem,
2-3 łyżki oliwy z oliwek.

na sos:

3 łyżki keczupu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka przyprawy pomidory suszone z bazylią i chili,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka octu balsamicznego.

ulubione dodatki:

ja zdobiłam pizzę z :

serem żółtym, mozarellą i oscypkiem,
szynką,
pomidorem i cebulką.

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, troszkę mąki i rozkruszone drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę mieszamy z solą, przyprawą, oliwą i rozczynem i zagniatamy. zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Keczup, koncentrat, cukier, przyprawę i ocet balsamiczny podgrzewamy, do momentu aż sos zgęstnieje, zostawiamy do wystygnięcia.

Ciasto rozkładamy na wytłuszczonej blasze, smarujemy sosem i układamy ulubione dodatki.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz