Pierwszy raz w życiu robiłam dżem. To łatwiejsze niż myślałam a jest o niebo lepszy niż sklepowy :)
potrzebne składniki
700 g trskawek,
300 g czerwonej porzeczki,
1 kg cukru żelującego (u mnie dialand 1:1).
Owoce obieramy, myjemy, rozgniatamy, wkładamy do garnka, można je zmiksować blenderem, ale ja użyłam tłuczka do ziemniaków, dzięki czemu w dżemie będą większe kawałki owoców.
Zasypujemy cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze 4 minuty nie przerywając mieszania. Przekładamy do
czystych i suchych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
świetne zapasy na zimę:)
OdpowiedzUsuńSuper dżemy będą idealny na zimę o ile w ogóle do niej przetrwają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Fajna kompozycja truskawek i porzeczek
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
www.naturalnemetody.blogspot.com