Co sobota dziewczyny u mnie w pracy pieką drożdżówki. Cudowny aromat drożdżowego ciasta roznosi się po całym sanatorium... Pozazdrościłam im i sama upiekłam drożdżówki wzorując się na ich przepisie.
potrzebne składniki:
500g mąki,
50 g drożdży,
2-3 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
6 żółtek,
2-3 łyżki masła,
4-5 łyżek mleka.
na budyń:
1,5 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 budyń waniliowy,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka masła.
na kruszonkę (trochę mi nie wyszła, bo użyłam za mało mąki ale następnm razem się poprawię):
100 g margaryny,
100g cukru,
200g mąki,
szczypta soli,
garść płatków migdałowych.
kilka truskawek.
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy i rozdrobione drożdże. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel.
Mąkę wyrabiamy z drożdżami i koglem moglem, pod koniec dodajemy wystudzone masło i jeszcze raz zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Odrobinę mleka odlewamy,rozpuszczamy w nim budyń i cukier, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń i mieszamy, gdy zgęstnieje zostawiamy do wystygnięcia.
Margarynę siekamy z cukrem, solą,mąką i płatkami migdałowymi, wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Ciasto wałkujemy na mniej więcej 1 cm i wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy łyżkę budyniu, kilka plastrów truskawek i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Takie domowe drożdżówki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńoj dokładnie, nie to co ze sklepu macane przez kilka osób...
Usuńrewelacja, uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńja też, dokowe są najlepsze :)
Usuń