Pomysł na takie wykorzystanie białej kiełbasy chodził za mną od jakiegoś czacu ale dopiero wczoraj postanowiłam wcielić go w życie.
potrzebne składniki:
4 białe kiełbaski,
1 szklanka zakwasu na żurek,
1 szklanka śmietany 18%,
1 łyżeczka chrzanu,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
majeranek, sól, pieprz.
Kiełbasę nakłuwamy widelcem, smarujemy olejem i posypujemy majerankiem, pieczemy na grillu w piekarniku rozgrzanym do 200 po 10 minut z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę z żurkiem i masłem podgrzewamy, dodajemy chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, powstałym sosem zalewamy kiełbaski.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut co jakiś czas odwracając kiełbaski.
Białek?
OdpowiedzUsuńjuż poprawiłam dziękuję za zwrócenie uwagi.
UsuńCiekawy przepis na pewno skorzystam. Zapraszam na mój blog kuchnia na antypodach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń