poniedziałek, 23 grudnia 2013

orzeszki

Dzisiaj mój kolejny świąteczny przysmak. Przepis i formę do orzeszków przywiozła moja mama ze studiów podyplomowych na Ukrainie jakieś 25 lat temu. Odtąd co roku pojawiają se u ns na świątecznym stole, zmienia się tylko nadzienie. Było już maślane,waniliowe i czekoladowe. W tym roku jest orzechowe. Mniam!!

potrzebne składniki:

na orzeszki:

250 g margaryny,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
trochę soku z cytryny,
3 szklanki mąki.

Margarynę rozcieramy z cukrem, dodajemy 2 żółtka,  i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy.

Z masy formujemy małe kuleczki, umieszczamy w formie do orzeszków, i podgrzewamy nad gazem do momentu aż się upieką i zezłocą.

Krem orzechowy:

200 g masła,
100 g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów),
100 g cukru pudru.

Wszystkie składniki ubijamy na puszystą masę, schładzamy w lodówce, następnie nadziewamy orzeszki






1 komentarz:

  1. Oj pamietam je z dawnego dziecinstwa...I zabawe, jaka byla przy skladaniu! :)
    Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz