poniedziałek, 4 lutego 2013

sos beszamelowy

Koleżanka poprosiła mnie o przepis na sos beszamelowy, twierdzi, że jej absolutnie nie wychodzi, a to jest za rzadki, a to z grudkami... Mój jest zawsze gładki i gęsty. Chcecie poznać mój sekret? Właściwie to nic trudnego, trzeba tylko mieszać, mieszać i jeszcze raz mieszać :)

potrzebne składniki:

2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1,5 szklanki zimnego mleka,
sól pieprz, gałka muszkatołowa
100 g żółtego sera startego na tarce (tak wiem, w wersji podstawowej nie ma sera, ale beszamel bez sera dla mnie to nie beszamel :))

Masło rozpuszczamy na małym ognie, następnie dodajemy mąkę, cały czas mieszamy, uważając, żeby jej nie przypalić (całość podsmażamy około minuty, żeby mąka nie była surowa), następnie dodajemy zimne mleko i cały czas mieszamy, do momentu aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdejmujemy z ognia i dodajemy ser. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz