potrzebne składniki:
ugotowane ziemniaki,
mąka ziemniaczana,
sól,
ewentualnie jajko (chociaż wcale nie jest konieczne)
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dzielimy na 4 równe części, jedną część odkładamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie solimy, jesli ktoś lubi dodajemy jajko.
Składniki dokładnie wyrabiamy, formujemy niewielkie kuleczki, w każdej robimy wgłębienie (im większe, tym więcej sosiku się w nim zmieści :) )
Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu.
Ja najbardziej lubię z sosem pieczarkowym, a Wy?
wpis bierze udział w akcji
Ja lubię z sosem mięsnym. I nie lubię dodatku jajka do klusek, uważam że bardzo zmienia się wtedy ich smak i są bardziej twarde. A robię dokładnie tak jak Ty :)
OdpowiedzUsuńRobię identycznie. Ostatnio były z dodatkiem sosu pomidorowego, choć uważam, że pieczarkowy jest zawsze numerem jeden :)
OdpowiedzUsuńczasami zdarza mi się dodawać jajko, kiedy kluski nie chcą się formować (nie wiem czy to zależy od gatunku ziemniaków)? jednak zdecydowanie wolę bez :)
OdpowiedzUsuńno ja dzisiaj właśnie córci na obiad robię
OdpowiedzUsuńpyszności :)
UsuńKLUSKI NAJLEPIEJ ROBIĆ ZE ŚWIEŻO UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW./GORĄCE!/ NIE DODAJE JAJ, ALE ODROBINĘ GOTOWANEJ WODY PRZY WYRABIANIU. JESZCZE JEDNO: W SZKLANCE ZIMNEJ WODY ROZPROWADZAMY ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ I WLEWAMY DO WRZĄTKU, W KTÓRYM BĘDZIEMY GOTOWAĆ KLUSKI. ŚLĄZACZKA POLECA.
OdpowiedzUsuńdziękuję za porady, na pewno wypróbuję następnym razem :)
UsuńJa mam identyczny przepis i wychodzą pyszne, jajko dodaję gdy mam bardzo sypkie ziemniaki. a sosy robię dwa, pieczarkowy i mięsny. wtedy zadowalam Wszystkich domowników, !!!
OdpowiedzUsuńwidzę, że i u Ciebie w domu zdania na temat sosów są podzielone :)
Usuń