potrzebne składniki:
8-10 naleśników,
0,5 kilograma grzybów leśnych (jesieniom zawsze zbieramy i mrozimy spore ilości), ale mogą też być pieczarki,
2 cebule,
4 łyżki masła,
2 szklanki mleka,
150 g sera żółtego startego na tarce,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Cebule kroimy w kostkę, szklimy na 2 łyżkach masła, następnie dodajemy grzyby, doprawiamy i dusimy około pół godziny. wszystko rozdrabniamy blenderem.
Pozostałe 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mleko oraz około 120 g sera, doprawiamy i robimy beszamel, (przepis znajdziecie TUTAJ ).
Beszamel łączymy ze zmiksowanymi grzybkami.
Okrągłe naczynie żaroodporne wytłuszczamy masłem i układamy w nim pierwszy naleśnik, smarujemy do masą grzybowo-beszamelową, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i przyciskamy, czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich naleśników i masy. Ostatnią warstwą powinien być beszamel z grzybami. Posypujemy go resztą sera i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Aby dobrze pokroić torcik po wyjęciu z piekarnika trzeba go zostawić na jakieś 15 minut, aby delikatnie przestygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz