piątek, 14 października 2011

Ziemniaki z robalem czyli mój Mężczyzna w kuchni po raz kolejny

Ziemniaki z robalem... brzmi niezbyt zachęcająco, ale uwierzcie mi, są naprawdę dobre

potrzebne składniki:

10 sporych ziemniaków,
250 g mięsa mielonego,
2 cebule (jedna do kotletów, druga do sosu),
2-3 kromki czerstwego chleba,
1 jajko,
sól, pieprz do smaku,
1 kostka rosołowa drobiowa albo na wędzonych żeberkach,
1 szklanka mleka,
3 łyżki koncentratu pomidorowego.

Ziemniaki obrać, wydrążyć na wylot, obgotować 10 minut w nie osolonej wodzie, wystudzić.

Chlebek namoczyć w mleku, odcisnąć.

Mięso, chleb, jajko, podsmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać (jak na mielone).

Tak powstałą masą nadziać ziemniaki.

Ułożyć ziemniaki w rondlu, przykryć je wodą, dodać kostkę bulionową, pokrojoną w kostkę cebulę, dusić 45 min na małym ogniu, delikatnie mieszając, żeby ziemniaki się nie rozpadły.

Na koniec dodać koncentrat i dusić jeszcze 10 minut i gotowe :)

6 komentarzy:

  1. hahahaha! musiałam się przekonać co to za robale :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak przeczytałam tytuł, to aż się wzdrygnęłam:) Ale wyglądają całkiem apetycznie!!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak widzicie robale nie zawsze są złe :0

    OdpowiedzUsuń
  4. dopiero przeczytałam,muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz