Ziemniaki z robalem... brzmi niezbyt zachęcająco, ale uwierzcie mi, są naprawdę dobre
potrzebne składniki:
10 sporych ziemniaków,
250 g mięsa mielonego,
2 cebule (jedna do kotletów, druga do sosu),
2-3 kromki czerstwego chleba,
1 jajko,
sól, pieprz do smaku,
1 kostka rosołowa drobiowa albo na wędzonych żeberkach,
1 szklanka mleka,
3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Ziemniaki obrać, wydrążyć na wylot, obgotować 10 minut w nie osolonej wodzie, wystudzić.
Chlebek namoczyć w mleku, odcisnąć.
Mięso, chleb, jajko, podsmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać (jak na mielone).
Tak powstałą masą nadziać ziemniaki.
Ułożyć ziemniaki w rondlu, przykryć je wodą, dodać kostkę bulionową, pokrojoną w kostkę cebulę, dusić 45 min na małym ogniu, delikatnie mieszając, żeby ziemniaki się nie rozpadły.
Na koniec dodać koncentrat i dusić jeszcze 10 minut i gotowe :)
hahahaha! musiałam się przekonać co to za robale :-)))
OdpowiedzUsuńJak przeczytałam tytuł, to aż się wzdrygnęłam:) Ale wyglądają całkiem apetycznie!!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
świetne! :)
OdpowiedzUsuńjak widzicie robale nie zawsze są złe :0
OdpowiedzUsuńdopiero przeczytałam,muszę spróbować
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakowały
Usuń