niedziela, 22 marca 2015

rolada żyrafa - szyja żyrafy

Od dawna chciałam ją zrobić, ale trochę się obawiałam, bo w końcu rolada nie jest łatwym ciastem... Biszkopt przy zwijaniu może popękać, krem może wypłynąć, generalnie wiele rzeczy może pójść nie tak i ciasto może się okazać totalnym niewypałem. Na szczęście moje obawy okazały się bezpodstawne i i rolada wyszła pyszna.



potrzebne składniki:

5 jajek,
3/4 szklanki mąki,
6 łyżek cukru,
szczypta soli
80 ml wody,
45 ml oleju,
2 łyżki kakao.

nadzienie:

 1/2 puszki masy kajmakowej,
440 ml śmietany 30% ,
1 opakowanie masy śmietanowej waniliowej dr Oetker,
2 banany,
1 cytryna.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka miksujemy na puszystą masę, następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę i wodę z olejem.

Białka ubijamy na puszystą pianę z odrobiną soli i resztą cukru.

Do masy żółtkowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wytłuszczamy.

Trochę ciasta biszkoptowego przekładamy do szprycy i wyciskamy na pergaminie wzór żyrafy. Wkładamy do piekarnika nagdzanego do 180 stopni na 3-5 minut.


 Wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. W tym samym czasie dodajemy do reszty ciasta kakao i delikatnie mieszamy. Następnie ostrożnie, żeby nie zniszczyć wzoru rozprowadzamy na blasze dokładnie wypełniając wszystkie przestrzenie.


Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odwracamy "do góry dnem".

 Smarujemy pergamin zimną wodą, kiedy woda odparuje delikatnie ściągamy papier.



 Czystą bawełnianą ściereczkę spryskujemy zimną wodą i wzorem do dołu układamy na niej biszkopt. Zwijamy i zostawiamy do wystygnięcia.


Ciasto rozwijamy i smarujemy masę kajmakową



 Śmietanę ubijamy z proszkiem dr Oetketa (można też użyć śmietan fixu lub żelatyny, ale wtedy śmietanę trzeba delikatnie posłodzić). Banany skrapiamy sokiem z cytryny.
Biszkopt smarujemy śmietaną a na brzegu układamy banany.



 Ciasno zwijamy i zawijamy w folię do żywności. Zostawiamy na noc w lodówce żeby krem śmietanowy "związał".



a potem już tylko....













7 komentarzy:

  1. Cudowna żyrafa ,też mnie zachwyciła .Koniecznie do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa rolada, super te zdjęcia ze sposobem jej wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawość mnie zżerała jak to się robi! Wyszło Ci superowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ekstra!! :)

    Zapraszam do siebie na owocowe Crumble!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz