potrzebne składniki:
5 jajek,
3/4 szklanki mąki,
6 łyżek cukru,
szczypta soli
80 ml wody,
45 ml oleju,
2 łyżki kakao.
nadzienie:
1/2 puszki masy kajmakowej,
440 ml śmietany 30% ,
1 opakowanie masy śmietanowej waniliowej dr Oetker,
2 banany,
1 cytryna.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka miksujemy na puszystą masę, następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę i wodę z olejem.
Białka ubijamy na puszystą pianę z odrobiną soli i resztą cukru.
Do masy żółtkowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wytłuszczamy.
Trochę ciasta biszkoptowego przekładamy do szprycy i wyciskamy na pergaminie wzór żyrafy. Wkładamy do piekarnika nagdzanego do 180 stopni na 3-5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. W tym samym czasie dodajemy do reszty ciasta kakao i delikatnie mieszamy. Następnie ostrożnie, żeby nie zniszczyć wzoru rozprowadzamy na blasze dokładnie wypełniając wszystkie przestrzenie.
Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odwracamy "do góry dnem".
Smarujemy pergamin zimną wodą, kiedy woda odparuje delikatnie ściągamy papier.
Czystą bawełnianą ściereczkę spryskujemy zimną wodą i wzorem do dołu układamy na niej biszkopt. Zwijamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwijamy i smarujemy masę kajmakową
Śmietanę ubijamy z proszkiem dr Oetketa (można też użyć śmietan fixu lub żelatyny, ale wtedy śmietanę trzeba delikatnie posłodzić). Banany skrapiamy sokiem z cytryny.
Biszkopt smarujemy śmietaną a na brzegu układamy banany.
a potem już tylko....
Bardzo fajnie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńCudowna żyrafa ,też mnie zachwyciła .Koniecznie do zrobienia.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa rolada, super te zdjęcia ze sposobem jej wykonania.
OdpowiedzUsuńCiekawość mnie zżerała jak to się robi! Wyszło Ci superowo!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie to wyglada!
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra!! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na owocowe Crumble!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :)