sobota, 19 kwietnia 2014

babka z kremem czekoladowym



Miało być tak pięknie... Miało być pieczone mięsko i galaretka, miało być ciasto jogurtowe i czekoladowe, na specjalne zamówienie dla Laury... A tym czasem przypętał się wirus i ostatnie dni przeleżałam z gorączką w domu (właściwie nie tylko z gorączką ale nie będę Was zanudzać). Zdążyłam zrobić babką. Właściwie nie tyle ja co mój Bosch. Moja rola ograniczyła się tylko do wytłuszczenia formy. Przepis dostałam od Matry i lekko zmodyfikowałam. Dziękuję kochana :)

125g masła,
125 g cukru,
150 g  kremu czekoladowego,
125g mąki,
5 jajek,
125 g zmielonych orzechów włoskich,

2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka.


Polewa:


3 łyżki wody,
5 łyżek cukru,
4 łyżki kakao,
100 g masła,
50 g mielonych orzechów.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy krem czekoladowy i żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i  kakao, a potem orzechy i mleko. Dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Formę wytłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni, potem zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczmy jeszcze 40 min. Po 15 minutach wytrząsamy z formy i studzimy.

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem,  kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się roztopi zdejmujemy z ognia,dodajemy kakao i mieszamy, gdy lekko przestygnie polewamy babkę. Obsypujemy startymi orzechami.



Najserdeczniejsze życzenia
na zbliżające się
święta Wielkiejnocy.
Dużo zdrowia, radości,
pogody ducha,
smacznej święconki
i mokrego poniedziałku!

2 komentarze:

  1. apetyczna

    zapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam i polecam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz