niedziela, 13 kwietnia 2014

ciasto czekoladowe

Wiem, że nie wygląda idealnie i w najbliższym czasie postaram się zrobić je znowu i poprawić zdjęcie. Ot po prostu raptus ze mnie i nie wymieszałam dokładnie masy maślanej. Wiem, ze perfekcjonistom ale ja perfekcyjną panią domu nie jestem jestem za to łasuchem i nie mogłam się doczekać kiedy ciasto złożę i spróbuję. No w każdym razie obiecuję, że następnym razem będzie lepiej.

potrzednme składniki:

na biszkopt:
4 jajka,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
0,75 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody,
1 łyżka oleju,
2 łyżki kakao

na krem:

200g masła,
puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym,
1 łyżka kakao,
50g gorzkiej czekolady.

na polewę:

100g masła,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukry,
3 łyżki kakao.

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, olejem, wodą, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Do ubitych białek dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatne mieszamy.

Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 20x20 cm i pieczemy około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dzielimy wzdłuż na dwa blaty.

Miękkie masło ucieramy, dodajemy masę krówkową i kakao i miksujemy. dodajemy pokrojoną drobno gorzką czekoladę, mieszamy.

Masę rozsmarowujemy na jednym zblatów biszkotowych, przykrywamy drugim.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy masło, a kiedy się roztopi zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy lekko przestygnie polewamy wierzch ciasta. Można pozypać pltkami migdałowymi.





5 komentarzy:

  1. Mmmm uwielbiam takie ciacha ! Dużo czekolady mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra, uwielbiam jak jest dużo czekolady :D

    Serdecznie zapraszam na konkurs Wielkanocny, do wygrania świetne nagrody : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  3. Często się śpieszymy, gdy coś słodkiego i pysznego szykujemy:)
    Zapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  4. a co z żółtkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gapa ze mnie... żółtka dodajemy do piany z białek... już poprawiłam :)

      Usuń

dziękuję za komentarz