Ci z Was, którzy "lubią mnie" na facebooku, widzieli, że kilka dni temu mój Mężczyzna zrobił mi niespodziankę i kupił świetną blachę z odpinanym rantem,formę do babki i kilka innych fajnych dodatków. Jako że zbliża się Wielkanoc jako pierwszą postanowiliśmy wykorzystać formę do babki. Dziś upiekliśmy cytrynową, ale mam też w planach drożdżową.
potrzebne składniki:
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
0,75 szklanki cukru,
200 g miękkiego masła lub margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny,
sok z 1 cytryny,
4 duże jajka, (oddzielamy białka od żółtek),
cukier puder do posypania.
Masło ucieramy z cukrem, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie dogajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu sok i skórę z cytryny, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników. Delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
Ciasto wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160 stopni, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 20-30 minut (pieczemy do suchego patyczka).
Zostawiamy na 10-15 minut, następnie wytrząsamy z formy. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
przepis dodaję do akcji
uwielbiam cytrynowe wypieki:d
OdpowiedzUsuńdla mnie wyszła odrobinę za kwaśna, następnym razem bardziej ją posłodzę
UsuńWspaniała babka cytrynowa, robiłam niedawno, obłęd.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dzięki :)
Usuńpiękna baba Ci wyszła:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCudna babka;) A Ja Ciebie nominuję do Liebster Blog Awardhttp://takietampichcenie.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńdziękuję za nominację
Usuńbabkę posypujemy bułką tartą? to chyba pomyłka
OdpowiedzUsuńOczywiście że pomyłka. Miło wiedzieć, że ktoś uważnie mnie czyta. dziękuję za zwrócenie uwagi. Błąd już poprawiony :)
Usuń