wtorek, 5 listopada 2013

zupa ogórkowa

Mam dziś w planach pierogi z mięsem i kapustą, mięsko i kapusta już stygną, a mi został wywar z mięsa.
Szkoda go wylewać więc zrobię zupę ogórkową. Wieki jej nie robiłam :)

potrzebne składniki:

2 litry wywaru mięsnego (u mnie z łopatki),
3-4 marchewki z wywaru,
5-6 ziemniaków,
5-6 ogórków kiszonych,
1,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych,
2 łyżki masła,
0,5 szklani śmietany (może być więcej, w zależności od upodobań).

Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru, gotujemy do momentu, aż będą miękkie.

W tym samym czasie ścieramy na grubych oczkach tarki ogórki, następnie przez chwilę podduszamy je na maśle. Marchew kroimy w kostkę.

Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy marchew i ogórki a następnie kwas z ogórków. Doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę i kotujemy jesczce chwilkę.







Przypominam o akcji Verbeny, jeśli macie ochotę na darmowe cukierki kliknijcie TUTAJ




4 komentarze:

dziękuję za komentarz