Mam dziś w planach pierogi z mięsem i kapustą, mięsko i kapusta już stygną, a mi został wywar z mięsa.
Szkoda go wylewać więc zrobię zupę ogórkową. Wieki jej nie robiłam :)
potrzebne składniki:
2 litry wywaru mięsnego (u mnie z łopatki),
3-4 marchewki z wywaru,
5-6 ziemniaków,
5-6 ogórków kiszonych,
1,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych,
2 łyżki masła,
0,5 szklani śmietany (może być więcej, w zależności od upodobań).
Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru, gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
W tym samym czasie ścieramy na grubych oczkach tarki ogórki, następnie przez chwilę podduszamy je na maśle. Marchew kroimy w kostkę.
Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy marchew i ogórki a następnie kwas z ogórków. Doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę i kotujemy jesczce chwilkę.
Przypominam o akcji Verbeny, jeśli macie ochotę na darmowe cukierki kliknijcie TUTAJ
idealna na jesień:)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńUwielbiam, też dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńW takim razie najwyższa pora zrobić :)
Usuń