środa, 25 września 2013

grzybki marynowane w łagodnej zalewie

Byliśmy wczoraj na grzybach i uzbieraliśmy dwa wielkie kosze maślaków. Mam dzisiaj dla  Was przepis na grzyby (wcale nie muszą to być maślaki), w łagodnej octowej zalewie.

potrzebne składniki:

1,5 kg dowolnych grzybów.

zalewa:

3 szklanki wody,
1 szklanka octu,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka soli,
10 ziarenek pieprzu,
3 ziarenka ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
2 cebule.

Grzyby obieramy, płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy i wkładamy do słoików.

Składniki zalewy łączymy, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry.

Gorącym płynem zalewamy grzybki. Mocno zakręcamy.


A jeśli jesteście ciekawi, co zrobiłam z resztą grzybów zajrzyjcie TUTAJ , po przepis na grzybki do zapiekanek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz