potrzebne składniki:
na ciasto miodowe:
500g mąki,
2 jajka,
100g margaryny,
4 łyżki miodu,
2 łyżeczki sody,
300g cukru pudru,
2 łyżki śmietany
na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek,
1 galaretka agrestowa
na wierzch:):
150g orzechów włoskich,
70 g masła,
3 łyżki miody,
4 łyżki cukru
Margarynę siekamy z masłem, następnie dodajemy sodę, miód, cukier, jajka
i śmietanę i dokładnie wyrabiamy, ciasto dzielimy na 3 części,
rozwałkowujemy na wielkość blachy, 2 placki pieczemy od razu w
temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Orzechy siekamy, masło
rozpuszczamy z dodatkiem cukru i miodu, gdy składniki się połączą dodajemy orzechy, orzechy z miodem wykładamy na 3 placek i pieczemy tak samo jak 2 poprzednie.
Jabłka ścieramy na grubej tarce, przesmażamy tak samo jak na szarlotkę,
następnie dodajemy do nich galaretkę agrestową na pierwszym placku równo
rozsmarowujemy połowę ciepłej masy kabłkowej,
przekładamy 2 plackiem, rozsmarowujemy resztę masy jabłkowej i
przykładamy plackiem z orzechami, zostawiamy w lodówce (przynajmniej na
noc, a najlepiej na 1 cały dzień, wtedy placki miodowe
"nasiąkną"jabłkami i będą wilgotne, miękkie i pyszne)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz