czwartek, 24 maja 2012

mielone

kupiłam dziś młode ziemniaczki, właściwie dla mnie wystarczyłoby do nich masełko i koperek, + jajko sadzone i jakaś sałatka, ale że mój Mężczyzna jest mięsożercą nie obejdzie się bez mielonych...

potrzebne składniki:

500 g mięsa mielonego,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 czerstwa bułka (mogą być też 2-3 kromki chleba)+ woda do namoczenia bułki,
kasza manna (ile zabierze),
1 jajko
sól i pieprz
 bułka tarta do panierowania
olej do skażenia
często do mielonych dodaję trochę suszonej pietruszki i koperku

cebulę i czosnek obieramy z łupinek, drobniutko siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju 

bułkę namaczamy w chłodnej wodzie, kiedy zmięknie dokładnie odciskamy, 

mięso, rozbite jajko, kaszę mannę, cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę i przyprawy wyrabiamy,

formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy z obu stron na złoto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz