piątek, 6 kwietnia 2012

chrzan z jajkiem mojej teściowej

nie wiem jak u Was, ale u domu rodzinnym mojego mężczyzny takiego chrzanu nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole

potrzebne składniki: 

słoiczek chrzanu,
4 jajka,
1 łyżka śmietany,
szczypta soli i cukru.


Jajka gotujemy na twardo (do wody dodaję zawsze łyżeczkę soli i octu).

Jajka obieramy ze skorupek, rozdzielamy żółtka i białka żółtka wkładamy do miseczki i rozcieramy widelcem, białka kroimy w bardzo drobną kosteczkę do miseczki z żółtkami dodajemy białka, chrzan, śmietanę, sól i cukier i dokładnie mieszamy, wkładamy do słoiczków z zostawiamy w lodówce przynajmniej na 12 godzin, żeby składniki się przegryzły 


15 komentarzy:

  1. chrzan pierwsza klasa, też taki robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pochodzę z Tarnowa a mieszkam pod Warszawą i tu ten chrzan robi furorę :-)
    Przepis nieco inny - mniej jajek.
    U mnie na blogu: ma-kuchnia.blogspot.com

    Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chrzan zawsze zostawiam w sitku na ok godzinki, żeby odciekł (jeśli dodatkowo 'pomagam' mu odciec łyżką to jest krócej). Efekt końcowy (+ żółtka itp.) ma lepszą konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie "odcedzałam" chrzanu ale w przyszłym roku spróbuję :)

      Usuń
  4. moja teściowa robi podobnie, tylko nie dodaje śmietany, a żółtka nasamprzód uciera z cukrem i odrobiną occtu :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasz przepis.
    Pół szklaki
    -octu
    -cukru
    -wody wszystko ubijac do zgestnienia (około 10-15min) dodać chrzan i ubijac do zgestnienia(znowu okolo 10-15min). Szczelnie zamknąć w słoiku:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Może ktoś napisze, ile taki chrzan zrobiony można trzymać ?? Czy on się po jakimś czasie nie zepsuje ?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Polecam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz