potrzebne składniki:
słoiczek chrzanu,
4 jajka,
1 łyżka śmietany,
szczypta soli i cukru.
Jajka gotujemy na twardo (do wody dodaję zawsze łyżeczkę soli i octu).
Jajka obieramy ze skorupek, rozdzielamy żółtka i białka żółtka wkładamy do miseczki i rozcieramy widelcem, białka kroimy w bardzo drobną kosteczkę do miseczki z żółtkami dodajemy białka, chrzan, śmietanę, sól i cukier i dokładnie mieszamy, wkładamy do słoiczków z zostawiamy w lodówce przynajmniej na 12 godzin, żeby składniki się przegryzły
chrzan pierwsza klasa, też taki robię :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie, jest pyszny :)
UsuńJa pochodzę z Tarnowa a mieszkam pod Warszawą i tu ten chrzan robi furorę :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis nieco inny - mniej jajek.
U mnie na blogu: ma-kuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę na Święta!
dziękuję :)
Usuńja chrzan zawsze zostawiam w sitku na ok godzinki, żeby odciekł (jeśli dodatkowo 'pomagam' mu odciec łyżką to jest krócej). Efekt końcowy (+ żółtka itp.) ma lepszą konsystencję :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie "odcedzałam" chrzanu ale w przyszłym roku spróbuję :)
Usuńmoja teściowa robi podobnie, tylko nie dodaje śmietany, a żółtka nasamprzód uciera z cukrem i odrobiną occtu :P
OdpowiedzUsuńoooo tak nigdy nie próbowałam
UsuńNasz przepis.
OdpowiedzUsuńPół szklaki
-octu
-cukru
-wody wszystko ubijac do zgestnienia (około 10-15min) dodać chrzan i ubijac do zgestnienia(znowu okolo 10-15min). Szczelnie zamknąć w słoiku:D
słoiczek to 190g czy 330g
OdpowiedzUsuńMaly sloiczek - 190
UsuńMoże ktoś napisze, ile taki chrzan zrobiony można trzymać ?? Czy on się po jakimś czasie nie zepsuje ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
są w nim jaka więc chyb niedługo
UsuńW lodówce do 3 tygodni
UsuńSuper! Polecam
OdpowiedzUsuń