po prostu muszę się pochwalić bo jestem z siebie przeokropnie dumna
z okazji imienin upiekłam dla teścia torcik, a że teść jest wielbicielem kawy i słodyczy będzie kawowo i słodko :)
potrzebne składniki:
na biszkopt (piekłam w tortownicy 20cm):
4 jajka,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
0,75 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki wody.
na krem kawowy:
3 żółtka,
0,5 szklanki cukru,
1 budyń śmietankowy,
1,5 szklanki mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 (300g) kostki masła
1 kieliszek likieru jajecznego,
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180*
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej go pokroić.
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość rozrabiamy kilkoma łyżkami mleka. Masę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy.
Kawę rozpuszczamy w 0,5 filiżanki wody, zostawiamy do wystygnięcia
Masło ucieramy na puch, dodajemy zimną masę budyniową, dokładnie miksujemy, następnie dodajemy kawę, a na końcu likier jajeczny.
Biszkopt dzielimy na 3 placki, pierwszy smarujemy kremem, układamy na nim kolejny dociskamy i znowu smarujemy. Potem układamy trzecią warstwę ciasta, smarujemy kremem wierzch i brzegi.
Brzegi ciasta obsypałam startymi orzechami a ponieważ zostało mi trochę kremu dodałam do niego trochę kakao i przyozdobiłam nim tort, wyszło mi trochę niezgrabnie ale efekt i tak przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
A jak Wam się podoba?
No i powiem Ci że torcik wygląda prześlicznie :-)
OdpowiedzUsuńa dziękuję. tak jak pisałam, jestem z siebie dumna :)
Usuń