Krucha tarta z musem brzoskwiniowym mojego pomysłu... Właściwie do końce nie byłam pewna czy to ciasto wyjdzie, a dokładniej czy mus się nie rozpłynie. Na szczęście się udało. Kruchy spód jest chrupiący, a mus leciutki i lekko kwaskowy.
potrzebne składniki:
na kruchy spód:
1.5 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
1 jajko + 1 żółtko (ewentualnie trochę śmietany, jeśli ciasto jest zbyt gęste),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g margaryny
na mus brzoskwiniowy:
125 margaryny,
125 ml wody,
3 łyżki cukru,
2 galaretki cytrynowe,
5 brzoskwiń.
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, margaryny i jajek zagniatamy ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki, następnie wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Kruchy spód studzimy.
Brzoskwinie myjemy, obieramy i wyciągamy pestki. miksujemy blenderem.
Margarynę rozpuszczamy z wodą i cukrem. Gdy się zagotuje wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy zmiksowane brzoskwinie, łączymy w wylewamy na kruche ciasto, zostawiamy w lodówce na godzinę.
Jest cudna, taka intensywnie owocowa musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńoj była pyszna, do tego stopnia, że nie zostało po niej nawet wspomnienie...
Usuńprezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Duża doza smaku
OdpowiedzUsuń