potrzebne składniki:
1 główka młodej kapusty,
3 marchewki,
2 cebule,
duuuużo koperku, niestety, świeży się skończył, a w ty upale nie miałam serca wysyłać Marcina do sklepu, więc użyłam suszonego),
2-4 łyżki masła,
3-4 łyżki śmietany,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz.
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, nie za dużo, tak, żeby płyn przykrył kapustę, solimy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). Odcedzamy ale nie wylewamy płynu.
Marchewkę ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w piórka. Dusimy na maśle, a gdy zmiękną dodajemy kapustę, doprawiamy solą pieprzem i koperkiem. Można dolać kilka łyżek wody z gotowania kapusty.
2 łyżki masła rozpuszczamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, wlewamy trochę wody z kapusty, rozprowadzamy, żeby zasmażka się rozpuściła a następnie dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy. Na końcu dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz