Wieki nie robiłam karkówki i w sumie już od jakiegoś czasu za mną chodziła, mięciutka i aromatyczna, po prostu pyszna
potrzebne składniki:
700 g karkówki,
5 łyżek dobrego ketchupu,
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu,
do smaku:
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, mielony kminek
2 cebule,
kilka ziemniaków.
Karkówkę kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1,5cm.
Ketchup mieszamy z octem, olejem i przyprawami, w takiej marynacie obtaczamy karkówkę i cebulę (najlepiej zostawić w niej na całą noc a przynajmniej na kilka godzin).
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, kiedy ostygną kroimy w ćwiartki.
Mięso i cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ziemniaki odtaczamy w reszcie marynaty, dodajemy do mięsa, ipieczemy jeszcze 10-15 minut w temperaturze 190 stopni
pycha, bardzo lubię taką zwłaszcza z grilla:)
OdpowiedzUsuńtak właśnie myślałam, żeby następnym razem zrobić ją na grillu :)
Usuńoczywiście, że z grilla najlepsza http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/karkowka-z-grilla/ zobaczcie na ile sposobów można ją grillować :)
OdpowiedzUsuńja dodałam jeszcze 2 papryki czerwone, robiłam bez ziemniaczków z kaszą i było wspaniałe!
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę spróbować z papryką
UsuńA co z tą cebulą?
OdpowiedzUsuńa upieczoną cebulkę zjadłam :) na zdjęciu słabo ją wiać, bo jest między ziemniakami
Usuńwłaśnie zacząłem piec zobaczymy
OdpowiedzUsuńi jak smakowała?
Usuńjaka lepsza zgrila czy z potelni
OdpowiedzUsuńja najbardziej lubię z grilla, ale z piekarnika też jest dobra
Usuń