Tym ciastem poczęstowała mnie koleżanka z pracy, bardzo mi posmakowało i od razu poprosiłam o przepis.
Jednak przepis przepisem, a ja i tak zrobiłam je po swojemu :)
potrzebne składniki:
3 szklanki mąki (nie miałam zwykłej więc użyłam krupczatki i powiem Wam, że to był strzał w 10),
5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
250 g masła lub margaryny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
szczypda soli,
ewentualnie 2 łyżki śmietany,
1 opakowanie cukru waniliowego,
porzeczki (mogą być świeże, mrożone, albo dżem).
Tłuszcz siekamy z mąką, dodajemy 3/4 szklanki cukru, żółtka, proszek do pieczenia i szybko zagniatamy (mnie po raz kolejny wyręczył mów niezastąpiony robot). Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy śmietanę.
Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy na jakieś 15 minut do zamrażarki.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę, dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i budyń i dokładnie mieszamy.
1 częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę do pieczenia, na niej rozkładamy porzeczki lub rozsmarowujemy dżem a następnie pianę z białek. Na pianę ścieramy resztę kruchego ciasta (można je też po prostu pokruszyć).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut
wygląda pysznie, wykorzystam przepis w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, daj znać jak wyszło :)
UsuńCzy to nie pomyłka 2 razy mąka? Ta druga ilość (1,5 szklanki) to pewnie cukier?
OdpowiedzUsuńjuż z poprawiłam, dziękuję, że zwróciłaś mi uwagę :)
UsuńPyyyycha!!!! A krupczatka w kruchym to kiedyś standard nie do podważenia :)
OdpowiedzUsuńnawet o tym nie wiedziłam
UsuńNajlepsza jak zawsze dla mnie kruszonka :D Niedługo zrobię na pewno bo babcine porzeczki czekają !
OdpowiedzUsuńja w tym roku mam zamiar zamrozić zapas porzeczek i będę podjadać to ciasto zimą :)
UsuńZrobiłam z rabarbarem - pyszne!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Ci smakowało, u mnie zniknęło w ciągu 2 godzin :)
UsuńPyszne ciasto szkoda, nie pamiętam kiedy jadłam porzeczki:( zapraszam do mnie po nominacje
OdpowiedzUsuńhttp://asiawkuchni.blogspot.de/2013/05/nominacja.html
dziękuję za nominację, to już chyba 3 w tym roku :)
OdpowiedzUsuń