Dawno nie pisałam ale najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu, a poza tym nic nowego nie gotowałam.
Dziś mam przepis dla wielbicieli cappuccino. Biszkopt idealny do tortu, nie za słodki, za to bardzo kawowy.
potrzebne składniki:
4 duże jajka,
3/4 szklanku cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
1/2 szklanki mąki pszennej.
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki kawy cappuccino,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki wody,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka octu,
szczypta soli.
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka z solą i cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę, żółtka rozmącamy z wodą, octem i olejem.
Do ubitej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie cały czas delikatnie mieszając dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną proszek do pieczenia i cappuccino.
Ciasto wylewamy do wytłuszczonej blachy lub tortownicy (piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm) i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Piękne wyrósł
OdpowiedzUsuńdokładnie, zauważyłam, że biszkopty z mąką ziemniaczaną, zawsze ładnie wyrastają i nigdy nie opadają
Usuńxudny,moze kiedys taki mi wyrośnie
OdpowiedzUsuńto naprawdę nic trudnego
UsuńPiękny. Ale mam pytanie: ile dokładnie tej mąki (jednej i drugiej) ma być tzn. połowa czego?
OdpowiedzUsuńpo pół szklanki, już poprawiłam
UsuńSuper pomysł:) A kawa to już taka zaparzona czy sam proszek?
OdpowiedzUsuńchodzi o proszek
UsuńPiękny biszkopt. Zrobić coś takiego nie jest łatwo. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńeeeeee tam niełatwo, akurat ten biszkopt nie może się nie udać :)
UsuńPrzepisy na razie bardzo podobają mi się,skorzystam jak będą podawane rozmiary foremek do podanych składników.Pozdrawiam i dodaję w zakładki.
OdpowiedzUsuńten biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm
UsuńPolecam - w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej dodaję kukurydzianą, kawę capuccino bezglutenową - bywają takie, np w Lidlu, proszek do pieczenia oczywiście bezglutenowy.
OdpowiedzUsuńdziękuję za podpowiedź, nawet nie wiedziałam, że jest bezglutenowe capuccino.
Usuń