środa, 22 lutego 2012

kopytka

Dzisiaj Popielec więc mięska nie będzie. Mój mężczyzna będzie niepocieszony, ale cóż...
Za to będzie jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Banalnie proste i pyszne kopytka :)
Zresztą znacie kogoś kto nie lubi kopytek? ja nie!!


potrzebne składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków,
mąka pszenna (ile zabierze)
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
szczypta soli,
4 łyżki klarowanego masełka,
cukier do smaku


Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną, jajka i mąkę pszenną (tyle, żeby masa była zwarta i można było formować wałeczki).

Masę dzielimy na części, z każdej formujemy wałeczek i tniemy pod skosem.

Gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia

 Ja najbardziej lubię polane stopionym masełkiem, i posypane cukrem, ewentualnie zrumienione na masełku, ale można też podawać je z sosem.







4 komentarze:

  1. Ja natomiast proponuje takie pyszności jedynie z gorącym gotowanym mlekiem

    OdpowiedzUsuń
  2. a ziemniakow ma byc tyle przed czy po ugotowaniu ? ?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. powinien być kiloggam ugotowanych ziemniaków

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz