potrzebne składniki:
1,5 kg schabu,
1 l mleka,
250 ml cydru,
2 jabłka,
2 cebule,
2 łyżki smalcu lub masła,
sól, czerwona czubryca.
Schab myjemy, wkładamy do niewielkiego pojemnika,zalewamy mlekiem, tak, żeby cały był przykryty. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Następnie schab osuszany nacieramy solą i czerwoną czubrycą i zostawiamy w lodówce na kolejne 24-48 godzin.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na niej schab z wszystkich stron, następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelni przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę. Kiedy cebula zmięknie zalewamy ją cydrem. Wszystko dusimy przez kilka minut.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, układamy je w naczyniu żaroodpornym razem ze schabem, całość zalewany cydrem.
Pieczemy w 160 stopniach przez 1,5 godziny.
Mięso zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło, natomiast sos z cydru przelewamy wraz z cebulą i jabłkiem do rondelka, miksujemy i zagotowujemy (i mamy pyszny sosik do schabu).
schabik na zimno
a tu na ciepło :)
Schabik jest rewelacyjny!!!
OdpowiedzUsuń