poniedziałek, 12 stycznia 2015

schab pieczony w cydrze

Witam nowym roku. Mam dziś dla Was przepis na bardzo prosty schab, który może być zarówno daniem obiadowym jak i wędliną do sałatki. Zainspirował mnie przepis Margarytki, który znajdziecie TUTAJ

potrzebne składniki:

1,5 kg schabu,
1 l mleka,
250 ml cydru,
2 jabłka,
2 cebule,
2 łyżki smalcu lub masła,
sól,  czerwona czubryca.

Schab myjemy, wkładamy do niewielkiego pojemnika,zalewamy mlekiem, tak, żeby cały był przykryty. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny.

Następnie schab osuszany nacieramy solą i czerwoną czubrycą i zostawiamy w lodówce na kolejne 24-48 godzin.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na niej schab z wszystkich stron, następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelni przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę. Kiedy cebula zmięknie zalewamy ją cydrem. Wszystko dusimy przez kilka minut.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, układamy je w naczyniu żaroodpornym razem ze schabem, całość zalewany cydrem.

Pieczemy w 160 stopniach przez 1,5 godziny.

Mięso zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło, natomiast sos z cydru przelewamy wraz z cebulą i jabłkiem do rondelka, miksujemy i zagotowujemy (i mamy pyszny sosik do schabu).  

 schabik na zimno


a tu na ciepło :)





1 komentarz:

dziękuję za komentarz