poniedziałek, 26 stycznia 2015

zupa pieczarkowa

Zdarza Wam się, że czasami z niczego powstaje coś pysznego? U mnie bardzo często. Ostatnio robiłam sałatkę pieczarkową, a z wywaru z ugotowanych grzybów powstała pyszna zupa.


potrzebne składniki:

wywar z 1 kg ugotowanych pieczarek (około 1,5 l),
3-4 łyżki ugotowanych pieczarek pokrojonych w kostkę,
4 suszone grzybki,
3 łyżki śmietany,
1/4 białej części pora,
1 łyżka masła,
sól,pieprz, czosnek w płatkach,
makaron kokardki.

Pora kroimy w ćwierćplasterki, podduszamy na maśle.

Wywar wraz z pieczarkami i grzybami suszonymi podgrzewany, dodajemy pora i śmietanę i przyprawy.

Podajemy z makaronem.


4 komentarze:

  1. moja ulubiona z makaronem:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko!

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz