potrzebne składniki:
na zielone naleśniki:
2 jajka,
1 szklanka mleka,
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
około 100g szpinku,
szczypta soli,
1 łyżka oleju.
na farsz:
250 g białego sera,
7 ugotowanych ziemniaków,
1 cebula,
masło do smażenia,
sól, pieprz.
Jajka miksujemy z mlekiem, mąką solą i olejem, stopniowo dolewamy wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Na końcu dodajemy rozmrożony i zmiksowany szpinak, dokładnie mieszamy. Smażymy na natłuszczonej patelni.
Ziemniaki i ser mielimy, dodajemy zrumienioną na maśle cebulkę, przyprawiamy i mieszamy.
Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety.
Wyglądają bardzo apetycznie i chętnie bym spróbowała nawet mimo tego że nie lubię farszu do pierogów ruskich :)
OdpowiedzUsuńMartuś ruskie są najlepsiejsze, jak by to powiedział Arnold Boczek moje ulubiene :D
Usuń