sobota, 25 października 2014

zielone naleśniki z ruskim farszem

Tak mnie naszło na naleśniki z takim farszem jak mają pierogi ruskie. Już w trakcie smażenia wpadłam na pomysł że fajnie by było, gdyby miały one zielony kolor. Ekspresowo rozmroziłam szpinak i wyszło nie tylko ślicznie i zielono, ale przede wszystkim przepysznie :)

potrzebne składniki:

na zielone naleśniki:

2 jajka,
1 szklanka mleka,
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
około 100g szpinku,
szczypta soli,
1 łyżka oleju.

na farsz:

250 g białego sera,
7 ugotowanych ziemniaków,
1 cebula,
masło do smażenia,
sól, pieprz.

Jajka miksujemy z mlekiem, mąką solą i olejem, stopniowo dolewamy wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Na końcu dodajemy rozmrożony i zmiksowany szpinak, dokładnie mieszamy. Smażymy na natłuszczonej patelni.

Ziemniaki i ser mielimy, dodajemy zrumienioną na maśle cebulkę, przyprawiamy i mieszamy.

Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety.




2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie i chętnie bym spróbowała nawet mimo tego że nie lubię farszu do pierogów ruskich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś ruskie są najlepsiejsze, jak by to powiedział Arnold Boczek moje ulubiene :D

      Usuń

dziękuję za komentarz