potrzebne składniki:
450-500g mąki,
200 g brązowego cukru,
2 łyżki masła,
2 jajka,
szczypta soli,
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
0,5 łyżeczki przyprawy do jabłecznika,
1 torebka cukru cynamonowego,
200 ml mleka,
tłuszcz do głębokiego smażenia,
cukier puder,
100 g czekolady mlecznej + 2 łyżki mleka.
Masło ucieram z cukrem i jajkami.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier cynamonowy, przyprawę do jabłecznika i gałkę muszkatołową mieszamy. Dodajemy masę maślano-jajeczną i mleko wyrabiany w razie potrzeby podsypując mąką.
wałkujemy na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy donaty.
Zostawiamy na około 20 minut,żeby ciasto odpoczęło.
Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Odsączamy z tłuszczu na papierze śniadaniowym lub ręczniku papierowym.
Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zanurzamy w niej część donatów, resztę posypujemy cukrem pudrem.
a drożdże się dodaje
OdpowiedzUsuńnie, tylko proszek do pieczenia
Usuńdzięki :)
OdpowiedzUsuń