Myślę, że taka rybka stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej ryby po grecku.
potrzebne składniki:
500g filetów z dorsza,
500 g pieczarek,
4-5 dużych marchewek,
100 g rodzynek,
1-2 cebule,
masło do duszenia warzyw,
olej do smażenia ryby,
2 jajka,
mąka do panierowania,
sól, pieprz, cukier do smaku
Rybę rozmrażamy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w
rozmąconym jajku, potem w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Pieczarki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubej tarce, cebulę
kroimy w kostkę, na jednej patelni na maśle dusimy cebulę i marchew, na
drugiej dusimy pieczarki, doprawiamy, gdy warzywa będą miękkie,
zawartość patelni łączymy (ewentualnie przekładamy do większego garnka),
dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę razem dusimy.
Rybę rozdrabniamy (ale
nie za bardzo) i dodajemy do garnka z marchewką i grzybami, doprawiamy
i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Ciekawa propozycja, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńAle ryba po grecku ?
No nie wiem
"ryba po grecku" zawsze kojarzyła mi się z rybą duszoną w warzywach, stąd nazwa :)
UsuńFajny sklad:)
OdpowiedzUsuńtrochę inny niż tradycyjny ale mi smakuje
Usuń