Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za sernikami, właściwie nie ma większego znaczenia jaki to sernik, klasyczny, czy na zimno, z owocami czy bez, kocham absolutnie wszystkie, tan upiekłam po raz pierwszy i na pewno upiekę go jeszcze nie raz
potrzebne składniki:
na herbatnikowo-orzechowy spód:
150 g herbatników,
50 g tartych orzechów,
100 g masła,
2 łyżki cukru,
na orzechową kruszonkę:
125 g masła,
100 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
50 g tartych orzechów,
75 g cukru brązowego,
na serowo-bananową masę:
1 kg ser twarogowego (1 wiaderko),
2 opakowania budyniu bananowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 jajka,
200 g masła,
1 brzoskwinie w puszce
Masło rozpuszczamy na małym ogniu,
uważamy, żeby go nie przypalić, herbatniki rozdrabniamy na okruszki
(można to zdobić uderzając w nie czymś ciężkim, np wałkiem, lub tak jak
ja rozdrobnić je blenderem), dodajemy tarte orzechy i cukier, łączymy ze
stopionym masłem, taką masą wykładamy dno prostokątnej (standardowej)
blachy wyłożonej pergaminem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i kruszonki masy serowej
Składniki kruszonki (siekamy, tak jak na kruche ciasto na pomocą siekaczki lub noża),
kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, wkładamy do
zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie
dodajemy jajka i ser (może być z wiaderka jeśli nie z wiaderka to 2 razy
go mielimy), na końcu dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną (jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać
jej więcej
na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i równo ją rozprowadzamy,
następnie układamy pokrojone w półplasterki brzoskwinie, a na nie
kruszonkę (rozdrabniamy ją w palcach) pieczemy około 60 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 10 minutach wyłączamy dolną
grzałkę i pieczemy tylko górę, uważając by kruszonka się nie przypaliła
Też uwielbiam serniki ale jeszcze bardziej banany pod każdą postacią dlatego tak podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
UsuńKusząca propozycja, z bananami jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńsmakuje naprawdę ciekawie :)
Usuń