Właśnie skończyłam smażyć. Wprawdzie zajęło mi to dwa popołudnia - mniej więcej 8 godzin ciągłego pilnowania i mieszania, ale było warto, już teraz w mojej kuchni pachnie świętami :)
potrzebne składniki:
4 kg śliwek,
1/2 kg cukru (może być mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są śliwki),
1 laska wanilii
200 g gorzkiej czekolady,
cynamon do smaku.
Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy, dodajemy cukier i smażymy, aż zgęstnieją dodajemy pestki wanilii, rozpuszczone nad kąpielą wodna czekolady oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Gorące wkładamy do słoików i odwracamy dnem do góry.
Ale smakołyki na zimę robisz:)
OdpowiedzUsuńTo dopiero początek :)
Usuńmusi być przepyszny... z czekoladą - obłęd! :)
OdpowiedzUsuńjuż się nie mogę doczekać kiedy zimą zrobię z nim ciasto :)
Usuńno właśnie zima nadchodzi to przydają się takie w piwniczce :)
OdpowiedzUsuńoj tak!
Usuń