piątek, 7 czerwca 2013

jabłecznik z budyniem

Uwielbiam szybkie ciasta, takie proste, nieskomplikowane, przy których nie muszę się za dużo napracować. taki właśnie jest ten jabłecznik :)

potrzebne składniki:

składniki i przepis na kruche ciasto znajdziecie TU

oprócz tego będziemy potrzebować 6-7 średnich jabłek,
1-2 łyżeczki cynamonu,
3 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe,
ewentualnie można odrobinę dosłodzić budyń.

Kruche ciasto dzielimy na pół, jedną częścią wylepiamy blachę, drugą wkładamy na pół godziny do zamrażarki.

Pół szklanki mleka odlewamy, rozpuszczamy w nim budynie, resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy, jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając.

Jabłka kroimy w ósemki, układamy na kruchym cieście posypujemy cynamonem, zalewamy budyniem, na budyniu układamy warstwę kruchego ciasta (można je rozwałkować, zetrzeć na tarce lub podrobić jak kruszonkę).

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.





8 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda. Ostatnio właśnie mam ochotę na szarlotkę lub jabłecznik! :) Kto wie, może wykorzystam Twój przepis...
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jeśli skorzystasz z mojego przepisu daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  2. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award :) Zapraszam na http://kulinarnezmagania.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto, podoba mi się. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiony,wyszedl przepysznie,dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz