Uwielbiam szybkie ciasta, takie proste, nieskomplikowane, przy których nie muszę się za dużo napracować. taki właśnie jest ten jabłecznik :)
potrzebne składniki:
składniki i przepis na kruche ciasto znajdziecie TU
oprócz tego będziemy potrzebować 6-7 średnich jabłek,
1-2 łyżeczki cynamonu,
3 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe,
ewentualnie można odrobinę dosłodzić budyń.
Kruche ciasto dzielimy na pół, jedną częścią wylepiamy blachę, drugą wkładamy na pół godziny do zamrażarki.
Pół szklanki mleka odlewamy, rozpuszczamy w nim budynie, resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy, jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając.
Jabłka kroimy w ósemki, układamy na kruchym cieście posypujemy cynamonem, zalewamy budyniem, na budyniu układamy warstwę kruchego ciasta (można je rozwałkować, zetrzeć na tarce lub podrobić jak kruszonkę).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
Piękny wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚlicznie wygląda. Ostatnio właśnie mam ochotę na szarlotkę lub jabłecznik! :) Kto wie, może wykorzystam Twój przepis...
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/
dziękuję, jeśli skorzystasz z mojego przepisu daj znać jak wyszło :)
UsuńNominowałam Twój blog do Liebster Blog Award :) Zapraszam na http://kulinarnezmagania.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, podoba mi się. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńjest smaczne a przy okazji bardzo proste
Usuńzrobiony,wyszedl przepysznie,dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń