piątek, 12 sierpnia 2011

placuszki z kurczakiem i pieczarkami

te placuszki są wynikiem czyszczenia lodówki,  nie podaję więc proporcji bo wszystko robiłam "na oko"

potrzebne składniki:

mleko,
mąka,
jajka,
woda mineralna gazowana,
filet z kurczaka,
pieczarki,
cebula,
przyprawa do kurczaka, Vegeta, sól.
masło,
olej do smażenia.

Mleko, jajka, mąkę i wodę mineralną łączymy w takich proporcjach żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe o konsystencji mniej więcej śmietany.

Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na maśle (ja pieczarki od razu solę żeby puściły sok) a po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż cebula zmięknie. Zostawiamy do wystygnięcia.   

Filet kroimy w kostkę dodajemy przyprawę do kurczaka i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Wszystkie składniki mieszamy, ewentualnie dodajemy vegetę do smaku.

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


6 komentarzy:

  1. Lubię placuszki z kurczaka, ale Nigdy nie robiłam takich z pieczarkami. Pycha ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczarki i kurczak w jednym, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie placuszki! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też tym bardziej, że można dodać do nich wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja także zazwyczaj takie dania robię "na oko" :) smaczniutkie na pewno były :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko tak na oko jest najprościej :)rzeczywiście były smaczne

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz