potrzebne składniki
4 kotleciki schabu ( zawsze proszę panią w sklepie, żeby schab mi pocięła na kotleciki),
2 jajka,
2 łyżeczki ulubionej musztardy,
mąka,
bułka tarta,
olej do smażenia.
sól, grubo mielony pieprz.
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem.
Jajka wybijamy na głęboki talerz, mieszamy z musztardą
Na dwa kolejne talerze wsypujemy mąkę i bułkę tartą.
kotlety panierujemy w kolejności mąka - jajko (w jajku z musztardą można kotleciki zostawić na kilkanaście minut) - bułka tarta i smażymy na rozgrzanym oleju.
Niby zwykły schabowy a na pewno inaczej smakuje
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, musztarda nadaje charakterystyczny ostry smak :)
OdpowiedzUsuńDzień piwowara uczciłam, ale musztardowe święto niestety mi umknęło. Kotlecik z musztardą? To musi być pyszne
OdpowiedzUsuńi do tego banalnie proste i szybkie :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem gdy będę robić schabowe spróbuje Twojego pomysłu z musztardą!
OdpowiedzUsuńspróbuj, zobaczysz, posmakują Ci :)
Usuń