Postanowiłam napisać kilka słów o pewnym niedocenianym grzybku. Jemy pieczarki, grzyby leśne, a zapominamy o grzybie który każdy może sobie sam wyhodować, nie chodzi mi o grzyb na ścianie oczywiście, ale o boczniaka :)
Boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3), zawiera duże ilości witaminy PP i kwasu foliowego, a także potas, wapń, sód, magnez, żelazo, fosfor i cynk. w owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D-glukanu, który działa przeciwnowotwoorowo. Zawarte w nim enzymy obniżają poziom cholesterolu we krwi.
boczniaki z naszej hodowli
dziś w kuchni królował mój mąż, a oto co zrobił
potrzebne składniki
kilka dużych boczniaków
2-3 jajka
bułka tarta,
vegeta.
Boczniaki obsypujemy vegetą po stronie blaszek.
Moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce.
Smażymy ma rozgrzanym oleju i gotowe!!
chyba jeszcze nigdy nie jadłam boczniaków.a takie z własnej hodowli.. najpyszniej.
OdpowiedzUsuńpoleca, tym bardziej, że są zdrowe, a poza tym e tej chwili można je kupić w prawie każdym supermarkecie :)
OdpowiedzUsuńwow! własna hodowla boczniaków to jest dopiero coś :)
OdpowiedzUsuńtakie kupne jadamy często, najczęściej lądują jednak w zupie :D
EVE może nie tyle hodowla co jeden balik, na którym rzutami pojawiają się boczniaki,jeśli masz trochę zacienionego miejsca (nawet na balkonie) warto taki kupić :)
OdpowiedzUsuńa zupy z boczniakami nigdy nie jadłam, poproszę o przepis :
O ret ja też bym chciała mieć swoje boczniaki mmmm :-) świetna sprawa ,a i kotleciki męża pyszne jak ja takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam boczniaków, muszę w końcu coś z nich zrobić
OdpowiedzUsuńBeatko naprawdę warto spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący pomysł. na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńa jednocześnie bardzo prosty, na prawdę warto spróbować
UsuńZawsze takie robię i są pyyszne!!!mniam tez zakładam swoją hodowlę:) ale będę się obżerać.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki :)
Usuńuwielbiam i zazdroszczę własnej hodowli. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto nic trudnego. każdy może kalą założyć
Usuń