poniedziałek, 1 sierpnia 2011

boczniaki schaboszczaki

Postanowiłam napisać kilka słów o pewnym niedocenianym grzybku. Jemy pieczarki, grzyby leśne, a zapominamy o grzybie który każdy może sobie sam wyhodować, nie chodzi mi o grzyb na ścianie oczywiście, ale o boczniaka :)
Boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3), zawiera duże ilości witaminy PP i kwasu foliowego, a także potas, wapń, sód, magnez, żelazo, fosfor i cynk. w owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D-glukanu, który działa przeciwnowotwoorowo. Zawarte w nim enzymy obniżają poziom cholesterolu we krwi.



boczniaki z naszej hodowli

dziś w kuchni królował mój mąż, a oto co zrobił

potrzebne składniki

kilka dużych boczniaków
2-3 jajka
bułka tarta,
vegeta.

Boczniaki obsypujemy vegetą po stronie blaszek.

Moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce.

Smażymy ma rozgrzanym oleju i gotowe!!

13 komentarzy:

  1. chyba jeszcze nigdy nie jadłam boczniaków.a takie z własnej hodowli.. najpyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. poleca, tym bardziej, że są zdrowe, a poza tym e tej chwili można je kupić w prawie każdym supermarkecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! własna hodowla boczniaków to jest dopiero coś :)
    takie kupne jadamy często, najczęściej lądują jednak w zupie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. EVE może nie tyle hodowla co jeden balik, na którym rzutami pojawiają się boczniaki,jeśli masz trochę zacienionego miejsca (nawet na balkonie) warto taki kupić :)
    a zupy z boczniakami nigdy nie jadłam, poproszę o przepis :

    OdpowiedzUsuń
  5. O ret ja też bym chciała mieć swoje boczniaki mmmm :-) świetna sprawa ,a i kotleciki męża pyszne jak ja takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze nigdy nie jadłam boczniaków, muszę w końcu coś z nich zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Beatko naprawdę warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo interesujący pomysł. na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jednocześnie bardzo prosty, na prawdę warto spróbować

      Usuń
  9. Zawsze takie robię i są pyyszne!!!mniam tez zakładam swoją hodowlę:) ale będę się obżerać.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam i zazdroszczę własnej hodowli. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz