środa, 31 grudnia 2014

jajka faszerowane serkiem - szybka przekąska na sylwestra

 Szybkie, smaczne idealne na imprezę :)

potrzebne składniki:

6 jajek ugotowane na twardo,
3 łyżki serka typu almette (może być ziołowy)
3 łyżki majonezu,
pietruszka lub szczypiorek,
sól, pieprz.

Jajka kroimy na pół wydrążamy żółtka, miksujemy je z serkiem, majonezem przyprawami i ziołami, powstałym farszem nadziewamy wydrążone białka.



Zbliżający się Nowy Rok niesie wszystkim nadzieję
na uspokojenie, życzliwość i spełnienie marzeń.
W te piękne i jedyne w roku chwile
chcę Wam złożyć najlepsze życzenia
pogodnych, zdrowych i radosnych dni
oraz szczęśliwego Nowego Roku.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

kaczka pieczona w pomarańczach i nie tylko

Dzisiaj kaczusia mojej Mamusi. Mięciutka, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. A sosik... Palce lizać :)

potrzebne składniki:

kaczka (około 2 kg),
300ml soku pomarańczowego,
3 łyżki miodu,
2 jabłka,
1 pomarańcza,
garść żurawiny suszonej,
garść rodzynek,
6 łyżek masła,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
sól, pieprz.

Sok pomarańczowy mieszamy ze szklanką wrzątku, imbirem i miodem.

Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Pomarańczę sparzamy i szorujemy skórkę, kroimy na ćwiartki.

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, nadziewamy ćwiartkami jednego jabłka i pomarańczy, żurawiną i rodzynkami. Kaczkę spinamy wykałaczkami, tak aby w trakcie pieczenia farsz nie wypadł.

Kaczkę przekładamy do soku pomarańczowego i zostawiamy w marynacie na kilka godzin.

Kaczkę wyjmujemy z marynaty i obsmażamy ze wszystkich stron na maśle, przekładamy do naczynia żaroodpornego,a na patelnię wlewamy marynatę, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy kaczkę, dookoła kaczki układamy ćwiartki drugiego jabłka i resztę rodzynek i żurawiny.


Pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze około 90 minut.

Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy na półmisek i zostawiamy na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.

Sos pozostały z pieczenia wraz z tłuszczem, który wytopił się z kaczki i owocami zlewamy do rondelka, miksujemy i zagotowujemy. Jeśli sos będzie za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki.








wtorek, 23 grudnia 2014

rolada makowa

Przepis na roladę makową znalazłam w Biedronkowej gazetce i postanowiłam go upiec.
Jak na pierwszy raz z makowym zawijańcem wyszło nieźle. Jak myślicie?

potrzebne składniki:

500 g mąki pszennej,
200 ml mleka,
40 g drożdży,
100 g cukru,
100 g masła,
4 żółtka,
puszka masy makowej.

Na lukier:

1 białko,
kilka kropi soku z cytryny,
1,5 szklanki cukru pudru

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i rozcieramy w nim drożdże. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozczyn drożdżowy i mąkę i zagniatamy.

Dodajemy stopione przestudzone masło i jeszcze raz zagniatamy.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąty o grubości 3 mm. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy pół puszki maku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Następnie zwijamy roladę i podwijamy brzegi pod spód.

Luźno owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do keksówek, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika rozcinamy papier i zostawiamy do przestudzenia.

Białko ucieramy z cukrem pudrem i polewamy nim ciepłe rolady.


A ja Wam życzę


Mnóstwa prezentów pod zieloną choinką,

pyszności na wigilijnym stole,

wspaniałej rodzinnej atmosfery,

wypełnionej melodią staropolskich kolęd.



sobota, 20 grudnia 2014

pierś z kurczaka w cieście francuskim

Dziś przepis, który podkradłam Marcie z bloga Warmiaczka . Warto było, bo mina Męża i komentarz "kurcze to jest zajebiste" były naprawdę bezcenne. Kurczak jest przepyszny, mięciutki i soczysty. Ciasto francuskie chrupiące a jeszcze do tego pieczarki i ser żółty. Czego chcieć więcej?

potrzebne składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
250 g pieczarek,
1 cebula,
trochę zielonej pietruszki,
2-4 plastry sera żółtego,
sól, pieprz,czosnek w płatkach, słodka papryka, sól morska, oregano,
masło do smażenia,
jajko.

Pierś myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką.

Pieczarki i cebulę dusimy na maśle z solą, pieprzem, czosnkiem i pietruszką, studzimy.


Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na środku każdej części układamy filet, nakładamy na niego pieczarki i ser.

Wystającą część ciasta kroimy w 1,5 cm paseczki, które następnie naprzemiennie zaplatamy.

Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy solą mirską i oregano.

Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.









czwartek, 18 grudnia 2014

śląskie rolady po mojemu :)

Zauważyliście pewnie,że w mojej kuchni rzadko jest dietetyczne... Dziś też nie będzie. Proponuję solidny kawał mięcha z pysznym nadzieniem i sosikiem :)

potrzebne składniki:

5 plastrów wołowiny, może też być wieprzowina od szynki (mąż kupił w Biedronce już rozklepane plastry na rolady),
1-2 laski kiełbasy śląskiej,
2-3 ogórki kiszone,
2 cebule,
5 cieniutkich plastrów boczku,
musztarda,
2-3 łyżki kwasu z ogórków kiszonych,
0,5l bulionu wołowego,
sól, pieprz,
2-3 łyżki śmietany,
1-2 łyżki mąki,
smalec do smażenia.

Mięso rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Ogórki obieramy ze skórki kroimy wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół. Podobnie postępujemy z kiełbaskami śląskimi (z tym że kiełbasy nie obieramy ze skóry), pół cebuli kroimy w piórka.

Na każdym kawałku mięsa układamy plaster boczku, kawałek kiełbasy i ogórka, następnie zawijamy, tak jak krokiety. Rolady można spiąć wykałaczką, lub zawiązać sznurkiem.

Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na smalcu.

Kiedy mięso się zrumieni dodajemy resztę cebuli i ogórków pokrojone w drobną kostkę. Przesmażamy wszystko przez 3-4 minuty, zalewamy bulionem i dodajemy łyżkę musztardy i trochę kwasu z ogórków.

Wszystko dusimy razem przynajmniej godzinę, do momentu aż mięso będzie miękkie.

Następnie wyjmujemy mięso, do sosu dodajemy zahartowaną odrobiną gorącego płynu śmietanę (jeśli sos jest zbyt rzadki mieszamy ją z 1-2 łyżkami mąki) i miksujemy, żeby sos był idealnie gładki.

Następnie wkładamy rolady i dusimy całość jeszcze kilka minut.


poniedziałek, 15 grudnia 2014

cepeliny

Wiem, już nie raz chwaliłam się, że mam zdolnego męża, ale muszę , po prostu MUSZĘ, pochwalić się raz jeszcze. Kilka dni temu zrobił cepeliny. Mówię Wam, niebo w gębie.

potrzebne składniki:

1 kg ugotowanych, przestudzonych ziemniaków,
0,5 surowych ziemniaków,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
2 cebule,
1 łyżka smalcu,
2 łyżki masła,
przyprawy: sól, pieprz, czerwona czubryca, czosnek w płatkach.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, a surowe ścieramy na drobnej tarce (odlewamy nadmiar wody).

Ziemniaki mieszamy z mąką i zagniatamy.

Mięso podsmażamy z cebulą i przyprawami. Studzimy.

Nabieramy niewielką garść ciasta, spłaszczamy na dłoni i nakładamy łyżkę mięsa, Zlepiamy tworząc owalny, wrzecionowaty kształt.

Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.

Podajemy ze zrumienioną na maśle cebulką lub podsmażonym boczkiem.


wtorek, 9 grudnia 2014

naleśniki z serem

Co tu dużo pisać. Po prostu je uwielbiam :)

potrzebne składniki:

naleśniki:

2 jajka,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli,
olej do smażenia.

nadzienie serowe:

0,5 kg białego sera,
100 g serka homogenizowanego waniliowego,
2 żółtka, 
2 łyżki cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
ewentualnie łyżka śmietany.


Mleko, jajka, mąkę, olej, cukier waniliowy i sól miksujemy, na końcu dodajemy wodę.

Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeśli jest za gęste dodajemy wody, jeśli za rzadkie - mąki.

Ciasto dobrze jest zostawić na jakieś 30 minut, żeby sobie odpoczęło.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej wytłuszczonej patelni.

Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodajemy ser (można go zmielić, lub po prostu rozdrobnić widelcem), serem waniliowy i miksujemy, jeśli masa jest za gęsta dodajemy śmietanę.

Naleśniki smarujemy serem, składamy i podsmażamy na maśle.



wtorek, 2 grudnia 2014

gałuszki - kotlety ziemniaczano-mięsne

Jakiś czas temu bieszczadzkiej grupie na FB do której należę toczyła się dyskusja gdzie warto zjeść, potem zeszliśmy na temat bieszczadzkiej kuchni regionalnej. Jedna z forumowiczek Baś Cha podała przepis  na gałuszki - kotlety mięsno-ziemniaczane.

Ogólnie bieszczadzka kuchnia charakteryzuje się tym, że jest bardzo, skromna i tania, sporo w niej  ziemniaków, kapusty, grzybów, mleka i jego przetworów. Mięsa jadano niewiele, była to wołowina, baranina, koźlina i konina, rzadziej wieprzowina. Sposób przygotowania potraw był bardzo prosty, czasami wręcz prymitywny, ale mimo to potrawy były niesamowicie smaczne.

potrzebne składniki:

1 kg ziemniaków,
0,5 kg mięsa mielonego lub okrawków wędlin,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki masła,
3 jajka,
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz.

Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy i gotujemy bez soli, następnie obieramy, przekręcamy w maszynce do mielenia mięsa.

Do ziemniaków dodajemy mięso mielone (lub zmielone kawałki wędlin), przesmażoną na maśle bułkę tartą, jajka, śmietanę i przyprawy.

 Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kuleczki, delikatnie spłaczamy i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy do zezłocenia w temperaturze 200 stopni.